fredag 20. juli 2012

Meteorologene lover bedre vær til helgen


Til helgen blir det endelig litt pent vær igjen, men slett ikke over hele landet.

Helgeværet denne julihelgen ser ikke så aller verst ut, i alle fall ikke i Sør-Norge, lover vakthavende meteorolog Arild Mentzoni ved Meteorologisk Institutt torsdag.
- Nordover blir det ikke noe særlig, men her i sør blir det ikke så aller verst, sier han.
Helgen innledes riktignok med bygevær og muligheter for torden fredag, både i sør og i nord. På Vestlandet sør for Stad lyder værmeldingen stort sett pent vær fredag, mens det varsles enkelte regnbyger og til dels pent vær i Trøndelag og Møre og Romsdal på fredagen.
- På Østlandet ser det ut til å bli større bygeaktivitet fredag, og det kan godt hende at det kan tordne litt også, sier Mentzoni.

Kuling i nord, pent i sør lørdag

Lørdagen ser ikke ut til å bli veldig trivelig i nord.
- I Nord-Norge venter vi vestavind, kuling, regn og regnbyger lørdag, sier Mentzoni.
I Trøndelag og Møre og Romsdal ventes litt regn av og til, men også perioder med sol. Vestlandet sør for Stad får en ganske in lørdag, men i nordlige deler ventes det å skye til om kvelden.
Østlandet får til dels pent vær lørdag.

Fin søndag i sør - en stund

Søndag ser det igjen ut til å bli nedbør og en del pålandsvind i Nord-Norge, men Mentzoni varsler at det kan bli litt penere vær utover dagen i Nordland, i det minste.
I Sør-Norge blir det generelt pent vær søndag, men regnværet ser ut til å gjøre comeback igjen allerede søndag kveld.
Mentzoni sier at selv om bygene rundt om i landet ser ut til å føre med seg en del regn, er det ikke snakk om rekordmengder av noe slag.
Forrige helg var det et enormt regnvær flere steder i Troms, som førte til en femtiårsflom som rammet fire kommuner. Storflommen overrasket alle, og ga store ødeleggelser.
– Det kom dobbelt så mye nedbør som vi trodde, og det meste kom i løpet av 12 timer. Dette er over en femtiårsflom. Våre modeller tilsa ikke det i det hele tatt, sa vakthavende hydrolog i NVE, Thomas Skaugen, til NTB.
Til helgen ser det altså ut til å bli både regn og vind i den nordlige landsdelen, men ikke like ille som forrige uke.

Fortsatt kjølig i vannet

Selv om været ser pent ut og stupebildet fra Ingierstrand øverst i denne artikkelen muligens frister flere, er det ikke direkte deilige badetemperaturer i Oslo ennå.
Bymiljøetaten måler badetemperaturen på et utvalg badeplasser i Oslo hver mandag, onsdag og fredag i sommermånedene.

Katten, Nordstrand bad og Ulsrudvannet er de varmeste badeplassene foreløpig, men et bad her vil fortsatt være ganske friskt: temperaturen registrert hos Bymiljøetaten er på 19 grader.
Andre populære badesteder byr på enda kaldere badevannstemperaturer: Bogstadvannet (18 grader), Hvervenbukta (18 grader), Sognsvann (18 grader), Hovedøya (17 grader), Huk (17 grader) og Kapteinsputten (16 grader), for å nevne noen.
På Kadettangen i Bærum er det ikke særlig bedre. Siste målte badetemperatur der, var 18,7 grader.
Skulle det friste med et noe varmere bad, holder Frognerbadet og Tøyenbadet åpent i sommer, som de eneste av de kommunale badene i Oslo. De andre hallene holder sommerstengt.


Hentet fra:  aftenposten.no

Alv Dahl